Open Source Ecommerce - out-of-the-box или мисията невъзможна 1

Вие сте търговец. Различен сте от повечето си колеги. Виждате как продажбите и всичко, което е свързано с тях, се променя. Всичко е онлайн. Конкурентите вече почти са готови със своя онлайн магазин, а Вие нямате такъв и само се сещате за всички реклами на Foodpanda, които Ви излизат нон-стоп докато търсите как се става онлайн търговец и какво е H-18. Възможностите са пред Вас, но как да си направите собствен онлайн магазин? Има ли безплатна или поне евтина възможност за всеки, който иска да започне онлайн търговия, но без да се изръси за нещо, което не му е съвсем ясно? Четете за “open source” варианти. Зная, вече сте го потърсили.

Какво е Open Source софтуер и струва ли си да направите онлайн магазин с него?

Open source software (OSS) е софтуер, който може да се ползва и модифицира от всеки (който разбира). На разположение е на всички и всеки може да вникне в сорс кода и да види как работи. Искате да знаете как да изградите онлайн магазина си, обаче без да следвате в технически университет. Питате се - “Добре, но това не означава ли за мен че, или трябва да седна, да отделя от времето си като търговец, за да науча уж как се правят ефективни онлайн магазини, без дори да знам дали ще успея, или трябва да наема някого, който разбира, и отново да плащам още за добър онлайн магазин.”

Много от хората, които се занимават с OSS дълбоко вярват, че общността около този софтуер е двигателят към успеха. Те са ентусиасти и са щастливи да помогнат на всеки тръгнал по пътя на успеха. “OSS - ще почета малко, ще седна след работа, избирам си тема за онлайн магазина и започвам да продавам. Няма да е изобщо трудно, нали?”

За тези, които имат време, нерви и им се чете след дълъг ден на работа, има варианти. Ние от екипа на MerchantPro ще се спрем на няколко варианта, тъй като вярваме, че човек, трябва да има достъп до определено знание, за да успее. А ако наистина искате да видите значението на Out of the box - просто тествайте MerchantPro.

Ecommerce

Как да започна Open Source базиран магазин и какви са вариантите?

Започвате с Magento. Чели сте доста, че победителите започват от там своя път към онлайн успеха. Голяма част от онлайн магазините използват именно този софтуер. Magento е платформа за електронна търговия с отворен код (OSS), написана на PHP. “Има ли общност около него и има ли кой да ми помогне?” Има и то доста добре развита. Сигурно е, че ако Ви се отделя време, множеството разработчици по форуми и всякакви други места, евентуално, ще Ви се притекат на помощ. Е, не е като да се възползваш от приоритетния съпорт на MerchantPro, но пак е нещо и то сериозно. За всеки свой въпрос ще имате шанс да се разровите из богатата общност и в един момент ще намерите решение. Добра идея за търсене на решения на някой Магенто проблем е официалният форум на Магенто. Вие освен това искате наистина да навлезете в същината на нещата, правите си Quora и четете в още повече подробности. Magento е известно с това, че общо взето е безплатно. Тоест за продукта, сам по себе си. Следващата стъпка е:

Как да намеря хостинг за Magento и моя онлайн магазин?

Хостингът е фундаментът на Вашите търговски идеи. След като сте решили, че за Вас технологията е Magento, трябва да решите къде да го хостнете. Доста фирми в България предлагат хостинг услуги. Най често се плаща за година напред и цената варира спрямо скоростта и мястото, което е запазено за него. Много често хостингът ще бъде споделен - тоест IP-то на Вашия магазин ще “съжителства” с още много и разнородни други сайтове, като така имате шанс да получите доста ниска цена, за сметка на нещо друго като SEO оптимизация, например. Най-добрата идея за един стабилен магазин, като дългосрочен проект, би била да получите “dedicated IP” като по този начин ще знаете, че само Вашият магазин оперира от там и си осигурявате киберсигурност и възможно най-добрата SEO оптимизация от гледна точка на IP репутация. Колкото повече трафик имате, толкова повече bandwith (дебит на трафика) е нужен за сайта, за да продължава да зарежда бързо. Освен това един сигурен магазин, на който клиентите се доверяват има определено реноме, което трябва да се гради и в последствие, пази. Нещо, което отделният IP адрес, която MerchantPro вече предлага, Ви гарантира.

Ecommerce

Купили сте си домейн, имате вече и хостинг. Колко ще струва всичко това, за да стартирате вече своя бизнес?

Цените варират. Няма единно мнение. Magento само́ по себе си е безплатно, с основните си функционалности. Като най-евтин вариант остава да си купите що-годе приличен домейн и стабилен, най-вероятно споделен хостинг и да запретнете ръкави, защото Ви предстои доста работа по това как да изглежда магазина. Освен ако не искате да наемете някого, който да проектира всичко за Вас, но имайте предвид, че опитните Magento разработчици биха стрували прилична сума. Това е още един избор, който трябва да направите.

Имате конкретна идея, затова искате да разгледате дизайни за Magento, докато стигнете до идеалният. Има дизайни които са безплатни, но цялото това е система с отворен код и нещата при нея се променят ежедневно т.е. не винаги е безплатно. Можете да си заплатите за най-различно изглеждащи банери и прочие. Изборът, наистина, е огромен. Започвате да добивате идея за времето и усилията, които ще инвестирате в този проект.

Преди да продължим нека само споменем, че понеже говорим за система с отворен код, чийто код е достъпен за всички, назрява доста голям риск за всеки онлайн магазин на тази платформа. “Киберсигурност” не случайно е трендинг дума навсякъде. Хакери и експлойтъри, както и всички останали, имат достъп до софтуера и го тестват за пробойни. Имате ли нужното знание, за да се справите с такъв тип проучване? Което ни навежда на следващата стъпка:

Ecommerce

Мога ли сам да си направя онлайн магазин с Magento и ще се справя ли?

Трябва да знаете, че от Вас се очакват определени технически познания, за да стартирате своя онлайн бизнес на Magento. Като всяко ново знание или умение, придобиването му отнема време. От къде ще се научите на добрите практики в е-търговията с платформа на отворен код? Тези знания, които определят добрия магазин от хоби проекта? Има толкова много курсове, семинари, видеа, туториали и ресурси за Magento, че човек рискува никога да не започне своя онлайн магазин сам. Много хора успяват да се справят (губейки време в изучаване), но още повече хора така и не реализират идеята си. Често въображението ни надскача техническите ни умения.

Тук е моментът да спрете и да се замислите добре. Ако все още четете, Вие сте наистина целеустремен човек. Ако все пак решите, че искате платформа, която Ви дарява със също толкова креативен контрол - свържете се с нас.

Последната стъпка, за която трябва да се замислите е цялостната идея на онлайн магазина: към кои клиенти сте се насочили, как плащат този тип клиенти и разбира се какви плъгини или иначе казано допълнителни функционалности бихте искали да има Magento магазина.

Какво ми предлага Magento като финкционалност?

Отваряте магазин за дрехи. Сега стартирате, всичко е почти готово, но имате наистина богат асортимент от стоки. Решавате да ги разделите по марки. Един страхотен плъгин е Shop By Brand за Magento 2. Чрез него клиента не само ще вижда логата на марките, от които се вълнува, но и ще може динамично да ги търси. Това е един от най-добрите плъгини за магазини за дрехи за Magento 2. В момента струва 99 долара.

Къде онлайн търговците губят най-много потенциални клиенти? При изоставените колички. Това означава, че в един момент клиентът се отказва от покупката, по каквато и да е причина. Как да съобщим на тези клиенти, че трябва да завършат поръчката си? С един супер иновативен плъгин, който се казва "Abandoned Cart Email" за Magento 2. Той струва 149 долара.

Трябва винаги да се предлагат нови и интересни артикули на клиентите. Имате доста креативни идеи и снимките, които използвате в онлайн магазина са зашеметяващи. Интегрирайте Инстаграм в Magento 2 и вижте приложението на вашата креативност. По този начин може да стигнете до определени клиенти, чрез хаштаговете в инстаграм. "Instagram Integration" за Magento 2 е стилно решение за 169 долара.

Ако обаче разгледате възможността да реализирате Вашия търговски проект с MerchantPro , ще видите, че повечето от тези допълнителни функционалности са безплатни. Плюс това, няма да се налага да инвестирате толкова време в изучаване на кода на платформата, в инсталирането й, в настройката, в избора на хостинг… и куп други неща. При MerchantPro хостинг услугата влиза в самия продукт, и то най-добрата хостинг услуга за целта. Интеграциите с платежни и други партньори са осигурени. Стартира се веднага и изборът на дизайн за магазина е въпрос на няколко клика.

Това беше първата ни от серия от няколко статии, в които ще вникнем в това какво е “open source” е-комерс, кой може да го ползва и какво означава употребата му в дългосрочен план, в ръцете на мотивирани търговци.