Избор на подходящо име за домейн на онлайн магазин

Точно както при традиционните магазини, успехът на един онлайн бизнес зависи много от адреса, на който ще се намира или името му в Интернет.

Затова ShopMania BIZ предлага някои съвети за избора на име на домейн за вашия онлайн магазин.

Изберете думите, които ще станат име на домейн

Много е важно името да е многозначително и да дава представа за това какво точно предлага магазинът. В същото време е за предпочитане името да е просто и лесно запомнящо се.

Тази стъпка до голяма степен ще помогне да се създаде добра отправна точка в намирането на име за домейн.

Уникалността на името

Изборът на име за домейн, много подобно на друг магазин с голяма популярност, не е за предпочитане, понеже рискът от объркване на магазина е значителен. Това важи, разбора се, ако сте решили да имате уникален магазин. Използвайте въображението си, за да намерите уникално име като проверявате всяка нова идея дали вече не е запазена като домейн.

Изберете закачливо име или някаква игра с думи

Като цяло, най-добре е да изберете име на домейн, което може да бъде лесно за запомняне и писане. Също така, за име на домейн с разширение .bg е за магазин най-вече в България.

Можете да опитате с някакво име от игра на думи (вплитане на няколко думи в една, думи с нарочни правописни грешки или думи със странно но значещо нещо произношение). Нещо двусмислено, забавно, интересно и запомнящо се, което в същото време да описва бизнеса.

Помислете върху избора на име, което на български и на английски (или на някой латински език) означава едно и също и се пише по един и същи начин. Така лесно ще можете да продавате и в чужбина.

Кратко име за домейн

Изберете зак е за предпочитане пред такова, съставено от две или три думи, защото е много по-лесно да се запомни и е по-подходящо за използване на визитки и други офлайн рекламни материали: рекламни брошури, печат върху тениски, улични плакати, които могат лесно да се добавя към рекламното съобщение.

Асоциирайте с конкретен бизнес

Обикновено при избор на име на домейн на онлайн бизнес има два основни подхода. Можете да изберете име на домейн, което назовава недвусмислено продуктите. Например, можете веднага да назовете сайт, в който има името думите "козметика" и ще намерите кремове, лосиони или грим.

Или можете да изберете име на домейн, състоящо се от по-абстрактно име, което не излиза с идеята за продуктите, продавани в магазина, но ще бъде уникално и завладяващо шумно име.

От друга страна включването на името на фирмата в името на домейна може да бъде добра предпоставка за изграждане на марка.

Имена на домейни в помощ на SEO

Платформа за създаване на онлайн магазини ShopMania BIZ позволява създаването на онлайн магазин със свой ​​собствен домейн или поддомейн (magazin.bg или magazin.shopmania.biz). ShopMania BIZ се старае да осигури всички необходими инструменти за висок индекс на магазините в търсачките.

Важно е обаче да се отбележи, че магазини с разширение .bg имат много по-добро позициониране в Google сред българските потребители, отколкото страници от поддомейни или международни разширения - .com, .net и т.н.

Ако обаче търсите някакво международна присъствие, домейнът .com е задължителен.

.com домейните означават, че сайтът е commercial – търговски.

Домейни с разширение .bg или .бг

Да, вече е възможно. Един цял домейн, редом с неговото разширение, да се изписва изцяло на кирилица. Много удобно за обичащите кирилица потребители. Можете да закупите и да използвате такъв домейн за онлайн магазина си, но трябва да знаете, че все още това носи със себе си някои неудобства. Такова неудобство може да е например невъзможността да създадете имейл адрес с домейн на кирилица. Това обаче може лесно да се избегне, ако закупите два домейна с идентично съдържание - един на кирилица и един на латиница. Така ще поддържате пощата си с домейна на латиница, а този на кирилица ще отваря онлайн магазина.

Има решение, стига да има желание.

Успех с избора на домейн!