Готови ли сте за преминаването към GA4? Важна информация преди 1 юли

Вероятно вече използвате Google Analytics за да проследите и анализирате ефективността както на вашия магазин, така и на вашите онлайн маркетингови тактики.

Този мощен инструмент предоставя богато разнообразие от данни, като започнем от броя на посетителите и най-често посещаваните страници и стигнем до източниците на трафик и реализациите от всеки от тях.

От 1 юли 2023 година, обаче, текущата версия на Google Analytics - Universal Analytics (UA3 или GA3), ще бъде заменена от Google Analytics 4 (GA4). Това е важна промяна, която предоставя нови възможности за анализ и проследяване на данни. Поради тази причина е важно да се подготвите за миграцията към GA4 и да се запознаете с новите функционалности, които предлага.

Какво е Google Analytics 4?

Google Analytics 4 (GA4) е следващото поколение на аналитичния инструмент на Google, който предлага значителни подобрения в сравнение с предишната версия - Universal Analytics. Той е проектиран да предоставя по-голяма гъвкавост и специализирани функционалности за електронната търговия и онлайн бизнеса.

Едно от най-важните нововъведения на GA4 е преминаването от отчитане на страници към събития (events), като основна метрика. Това означава, че вместо да проследява само зареждането на страницата, GA4 събира данни за различните действия и събития, които потребителите извършват на вашето уеб пространство.


Ако все още не сте преминали към GA4, важно е да го направите възможно най-скоро! От 1 юли 2023 г. старата версия на Google Analytics (GA3/UA3) вече няма да събира данни и ще стане напълно безполезна .

Процесът на миграция не е съвсем лесен, но идва с много предимства. Отново е важно да направите този преход преди 1 юли, за да имате време да конфигурирате всичко необходимо и да свикнете с новите методи за отчитане.

Ето някои предимства на тази платформа, които ще ви убедят да мигрирате възможно най-скоро.

Предимства на Google Analytics 4 (GA4) за електронна търговия

Ecommerce

GA4 предлага няколко предимства, специално насочени към електронната търговия. Ето някои от тях:

Измерване на събития на едно място

С GA4 можете да проследявате всички събития на едно място. Това включва промоции, връщания, завършване на покупка и други. Така имате цялостна представа за потребителското поведение и ефективността на вашите маркетингови усилия.

Анализ на жизнения цикъл на клиента

С GA4 можете да следите клиентите от началото на техния път до завършването на покупката. Можете да видите как се движат през различните фази на конверсията и да идентифицирате евентуални пречки или оптимизационни възможности.

Интеграция с други Google инструменти:

GA4 се интегрира добре с други инструменти на Google, като Google Ads и Google BigQuery. Това ви позволява да комбинирате данни от различни източници и да получите по-пълна представа за вашата електронна търговия.

Опростеното проследяване на множество домейни с GA4

Ако използвате няколко домейна за своя бизнес с електронна търговия, вероятно сте се сблъскали с предизвикателството да ги проследите в рамките на един Google Analytics акаунт. В миналото, с GA3, това беше много сложно и изискваше програмиране.

С появата на GA4, обаче, тази задача става много по-лесна. За да проследите всички домейни, принадлежащи на вашия бизнес, просто трябва да ги посочите в настройките на акаунта.

По-сложни и полезни индикатори

В GA3, ако не сте конфигурирали акаунта си, вероятно можете да видите само броя показвания на дадена страница. С GA4, обаче, ще получите автоматично информация за няколко полезни показатели за ефективността, без да трябва да губите време на ръчна конфигурация:

Предвидимост

Една от най-полезните функции, които може да ви предостави GA4, е способността му да предвижда бъдещите поръчки и приходи, основавайки се на машинно обучение. Това е особено полезно, ако сте нов бизнес и трудно преценявате очакваните поръчки и приходи.

За да използвате тази функция, вие трябва да имате достатъчно трафик и добра история на поръчките. След като ги имате, GA4 ще може да предскаже:

  • Броят на бъдещите купувачи в следващите 7 дни.
  • Броят на новите купувачи, които ще направят първа поръчка в следващите 7 дни.
  • Кои клиенти ще направят най-големите поръчки през следващите 28 дни. Важно е да отбележим, че това са само прогнози и не могат да бъдат гарантирани напълно. Въпреки това, това е един изключително полезен инструмент за планиране и анализ, който може да помогне на бизнеса Ви.

Надяваме се сме били полезни! При въпроси може да пишете при support@merchantpro.bg или да се обадите на този номер: 0889 943 377