Opencart или цената на безплатните платформи за онлайн магазини

Продължаваме нашата поредица от статии проучващи инструментите на разположение на българските предприемачи. Днес ще се спрем на една платформа, която е широко дискутирана - именно OpenCart.

Проведохме проучване сред хора, заинтересовани да започнат онлайн бизнес и според техния отговор много от тях не са доволни от платформите, които имат и смятат, че една добра платформа за онлайн магазин е тази, която на първо място излиза истински изгодна. Като нашия Премиум план в MerchantPro. Тоест за много от Вас, основното е не толкова колко е трудно да започнеш, а по скоро чисто и просто - колко би ми излязло, като търговец, за да започна да продавам. Най-вълнуващата част е момента от концептуализацията на идеята за онлайн магазин до първата реализирана продажба.

  • Какво точно е OpenCart?: OpenCart е PHP базиран софтуер/мениджмънт система, която позволява създаване, управление и реализиране на онлайн магазин. Google в днешно време е изпълнен с много безплатни платформи за онлайн магазини и сякаш всеки ден на пазара излиза нова компания, която обещава нова, по добра услуга и по добра техническа поддръжка. Но това ли искат българските предприемачи, всъщност? Не, те искат просто стойност за парите си и интуитивен начин на работа. Ако се чудите, защо интересът към OpenCart расте и общността е толкова голяма - вече знаете отговора.
    Започвайки с OpenCart трябва да знаете, че това не е готова платформа от самото начало. Тоест някакви промени и настройки ще са нужни преди да започнете да продавате. Както при MerchantPro(/features), има широк достъп до кода, бидейки HTML5 и CSS3 и по този начин изгледът на магазина може да се направи напълно оригинален и персонализиран. Срещали сме магазини, направени с толкова интуитивен интерфейс, че нямаме съмнение, че възможностите са огромни.

NB! Ако вече имате разработен онлайн магазин и голям актив от клиенти, не бихме препоръчали да избирате OpenCart. Платформата е добра за старт, но всеки, който я е изпробвал знае, че щом трафикът стане малко по голям скоростта на зареждане на сайта рязко пада. Това, според много проучвания, например това на Форбс, е пагубно за бизнеса. Всяко забавяне на сайта или принуда на посетителите да чака страницата да зареди, довежда да пропиляна възможност за продажби.

Ecommerce

  • SEO за OpenCart: Най-големият процент печалба от онлайн магазините идва чрез реклама. Затова се виждат все повече и повече фирми, които предлагат изграждане на сайт, SEO оптимизация и реклами в социалните мрежи. Докато инвестиция в Google Ads и Facebook може да е непосилна за някого, който стартира своя бизнес, SEO иска просто инвестиция във време (и умения, разбира се). Прочетете и се интересувайте как можете да оптимизирате онлайн магазина си сами, ако не Ви се плаща за тази услуга. Проучете пазара внимателно, направете нужния “keyword research” и ще видите ползите от оптимизацията. Бихме искали да добавим, че платформата MerchantPro е оптимизирана и поддържана с вътрешно SEO без Вие да трябва да правите каквото и да е. Това е рядко срещана свобода.
    Как се справя с това OpenCart? Софтуерът включва още при стартиране мета тагове, мета описание и поддържа SEO Url(линковете са лесни за четене и разбиране). Всички тези свойства помагат на търсачките да индексират сайта на по горно място, ако разбира се, сте използвали правилните ключови думи. Когато се прикачват снимки, alt таговете (думите, които се изписват когато сложите курсора на снимката или ако нея изобщо я няма) автоматично приемат имената на стоката, което е доста полезно.
    OpenCart определено е SEO friendly (благоприятно за SEO). но се изисква се търпение и дисциплина като предприемач. OpenCart има и генератор на карта на сайта, което още повече подобрява индексацията. Ако сайтът има карта на сайта (sitemap), ботът на Google би видял, в един много по четим вид, цялото съдържание на онлайн магазина като по този начин обвързва логически с всички други резултати в търсачката.

За всеки от Вас, които скоро не са променяли изгледа на сайта си, имат отделни мобилни версии на магазина си или си мислят, че щом веднъж, някой изработи дизайна на сайта работата по него приключва - даваме един много важен съвет. Google отдавна спомена, че информация, скрита защото сайтът не е мобилно оптимизиран, не се индексира.

Помислете за промяна. Обновяването и промяната са нещата, които Google поощрява. Няма да бъдете наказани с липса на трафик когато обновите уеб сайта Ви. Напротив, Google ще се увери, че зад онлайн магазина Ви стоят хора, които се грижат и обновяват дизайна и съдържанието. Това е поощрително. Освен това и самите потребители ще го оценят. Нов дизайн означава грижа за самите тях също.

Ecommerce

  • Модули, добавки и доработки за OpenCart: Всеки успешен бизнес трябва да е гъвкав и да е готов да реши проблемите на клиента. Вие имате стоката, клиентите вече я търсят, но имате ли всички нужни интеграции с доставчици например? Ето тук трябва да се замислите готови ли сте да отделите време, за да навлезете в материята. Всички допълнителни плъгини за OpenCart (които не са платени) искат инсталация и след това настройка. Българските спедитори като Еконт или Спиди например, имат детайлна документация относно стъпките за инсталиране на модул за доставки за последните версии на OpenCart. А в MerchantPro те са инсталирани по такъв начин, че на практика просто ги активирате с няколко клика на мишката и въвеждане на потребителско име и парола в спедиторите.
    Бихме искали да споделим, на базата на опита ни със платформата, че доста често различни добавки към OpenCart не се “сработват” добре. Инсталирате addon за проверка на пощенския код и в същия момент, плъгинът за сигурност спира да работи. Като по-скромна и лека платформа OpenCart няма да предупреди, че това се е случило, а интернет сигурността и данните на Вашите клиенти трябва винаги да са приоритет. Вие бихте разбрали за това съвсем случайно ако не провеждате постоянни тестове. Честно казано не се знае кой търговец ще има време да се занимава с тези тестове докато продава и не може да смогне на поръчките. Ние в Merchant Pro например, правим постоянен мониторинг на киберсигурността, така че вие предприемачите, да правите, това което правите най добре на спокойствие. С оглед на това подобна колизия на приставки е напълно изключена при нас.

В заключение искаме да кажем, че OpenCart е платформа, която е благоприятна за някого, който стартира своя бизнес. Ако имате много свободно време, искате да навлезете и да променяте всеки един малък детайл по платформата и не Ви плаши изобилната документация и тестване, това може да се окаже добър старт. Ако искате обаче да навлезете в дебрите на онлайн търговията и да почерпите съвет, винаги сме насреща. Нашата интуитивна, скалируема и надеждна платформа винаги ще предлага нови и нови възможности за българския онлайн търговец.