7 начина да използвате законно снимки от интернет

Сърфирайки в Интернет намираме впечатляващи снимки, които искаме да използваме в собствения си блог или кампания? За съжаление не винаги можем да ги използваме просто така. Понякога се изисква притежанието на лиценз.

Тези ограничения не са твърде приятни, но да ни съдят за подобно нещо не звучи добре, нали? Правата върху творчеството стават активни от момента, в който някой започне конкретната работа върху него, независимо дали това е снимка, книга, картина или друго нещо. Това се отнася и за публикуваните, и за непубликуваните произведения. Това е право, което се прилага автоматично и не изисква специална документация, за да е истинно, но самият труд може да бъде регистриран като търговска марка или патент, за да се защити в конкретни ситуации.

Все пак, има няколко начина, с които можете да използвате законно, когато Ви потрябват висококачествени изображения за търговски цели, които се предоставят, така че да можете да ги използвате, когато имате нужда. В допълнение, използването на висококачествени изображения ще повиши и качеството на съдържанието, публикувано и рекламирано онлайн.

1. Собствени снимки
Можете да публикувате свои творения, когато пожелаете. Дали можете да ги създадете самите вие или да наемете фирма, която да ги създаде за вас, изображенията могат да се използват свободно. Изображения във вашия магазин са много важни, за да убедите потенциалните си клиенти да купуват от вас. Голямо предимство е да представяте изображения с висока разделителна способност, които могат да показват продукта в много детайли.

Като автор на някои материали, имате право:

  • да ги възпроизвеждате;
  • да ги публикувате;
  • да създавате производни творби на основата на оригиналните материали;
  • да разпространявате копия на оригиналите за продажба или отдаване под наем.

Въпреки това, ако вашите снимки съдържат портрети на публични личности и искате да ги използвате за търговски цели, имате нужда от споразумение, подписано от съответното лице.

2. Публични изображения (Public Domain Images)

Ecommerce

Такива изображения са били освободени от авторски права, но са собственост на физическо или юридическо лице. Могат да се използват за публикуване онлайн, в печатен вид, могат да се продават или редактират. Но как могат да се получат снимки за обществеността от тях? Има закони, които казват следното:

  • следните материали не могат да бъдат защитени с авторски права: заглавия, имена, фрази, лозунги, символи, цифри, идеи и данни, процедури и системи; произведения и правителствени документи;
  • материали, които са записани за обществено ползване от техните автори;
  • всеки материал, публикуван в САЩ преди 1923 със защитени авторски права;
  • материали, публикувани между 1923 и 1963 г. чиито авторски права не са подновени;
  • материали, публикувани между 1923 и 1977 г. без документ за авторско право и са в публичното пространство;
  • произведения без авторски права, публикувани между 1978 г. и 01 март 1989, чиито права не са подновени в следващите 5 години;
  • правата по дадено произведение изтичат 50 или 70 години след смъртта на автора (в зависимост от държавата);
  • изображения, портрети на политици или държавни служители също са публични.

Къде можете да намерите снимки в публичното пространство?

Страницата Wikipedia Интернет ресурс под свободен лиценз съдържа целия списък от уеб сайтове с такова съдържание, където можете да изберете този, който ви трябва. Няколко други сайта имат изображения, които могат да се използват безплатно, дори за търговски цели: Flickr.com/commons
Publicdomainvectors.org (векторни изображения)
Publicdomainsherpa.com
1millionfreepictures.com
Pexels.com
Pixabay.com
Unsplash.com
Freepik.com (плюс вектори, PSD, иконки)
Picjumbo.com
За да представите снимка или друго зиображение на обществеността, е необходимо да се регистрирате в интернет страницата CreativeCommons.org, където условия могат да варират по според различните държави.

3. Изображение, което изисква издаване на лицензия.

Ecommerce

Друг вид изображения, които можете да използвате, са такива с Creative Commons лиценз, което дава възможност фотографи да оставят свои изображения за ползване, и където все пак има някакъв контрол върху това как те се използват. По принцип има:

  • снимки, които могат да бъдат използвани за търговски цели;
  • снимки, които не могат да бъдат използвани за търговски цели.Има и възможност да се използват изображения за:Attribution – лицензът позволява разпространение и редактиране, дори за търговски цели, за толкова дълго, колкото авторът е споменал. Attribution-NoDerivs – позволява разпространение, използване за търговски и нетърговски цели, при наличие в изображението на името на автора. Не трябва да бъдат редактирани. Attribution-NonCommercial-ShareAlike – лицензът позволява редактиране и модифициране на изображенията с нетърговска цел, ако авторът е позволил, а редактираните изображения са при същите условия. Attribution-ShareAlike – изображенията могат да бъдат редактирани и модифицирани за търговски цели, ако авторът е позволил, а редактираните изображения са при същите условия. Attribution-NonCommercial – изображенията могат да бъдат редактирани и модифицирани единствено с нетърговски цели и редактираните творби също трябва да споменават името на автора. Не се разпространяват под лиценз при сходни условия. Attribution-NonCommercial-NoDerivs – е най-рестриктивната опция, която позволява свалянето на изображения и споделянето им, ако авторът е споменат, но не могат да бъдат променяни или използвани за търговски цели. Намерете подробна информация в официалния сайт http://creativecommons.org/licenses/

4. Безплатни Google изображения

Ecommerce

Друг начин за намиране на безплатни изображения, лицензирани, лесни за употреба, е Google Изображения. Можете да разгледате опцията за търсене и употреба в меню Инструменти за търсене, където има четири варианта на лицензи:

  • неограничен лиценз;
  • означени за повторно използване и възможност за промяна;
  • означени за повторно използване;
  • означени за повторно използване и възможност за промяна с нетърговска цел;
  • означени за повторно използване с нетърговска цел.Използвайте този филтър за търсене, а когато изберете снимка, * проверете лицензионните условия в ресурсния сайт за да се уверите, че отговаря на изискванията.

5. снимки под лиценз “честна употреба”

Има един интересен начин на използване на изображения, които не ни принадлежат, и това е когато променим работата на някого толкова много, че да се счита за нова работа. “Честна употреба” (FAIR USE) е юридическо изключение и е деликатен баланс, който позволява ограничена и разумна употреба, стига да не пречи или да не влияе на правата на автора. Могат да се разглеждат следните ситуации:

  • работата е била променена толкова много, че има различно съдържание;
  • използвана е малка част от оригиналния материал;
  • оригиналното изображение е дало насоки с малко креативност.

6. Закупуване лицензи за изображения (stock images)
Типа stock images (снимки, видео, векторни изображения, иконки, шаблони), които могат да бъдат закупени, са разделени в няколко категории:

A. с еднократно плащане >> заплаща се такса само един път и получавате право да ги използвате когато и колкото пожелаете.
Б. с управление на правата >> правото на ползване е ограничено във времето, региона, промишлеността и варира в зависимост от лиценза.

7. Онлайн приложения за изображения
Има редица онлайн услуги, които позволяват свободно изтегляне на графики (колажи, редактиране на снимки, създаване на Facebook хедъри и т.н.), които са били използвани като свободни или сток фотографии на много ниски цени (например $1 от Canva.com за изтегляне за 24 часа). Има услуги, които дават възможност за създаването на инфографики, плакати, книги и др шаблони. Ето някои примери:
Canva.com
Fotor.com
Picmonkey.com